Punct unic de contact electronic:
office@isj.educv.ro
0267-314782
Luni-Joi 9:00-15:30
Vineri 9:00-13:00
Telverde sesizări fapte de corupție:
0800 801 100
Astăzi, 7 aprilie 2021 - Ziua Mondială a Sănătății, într-un context vulnerabil din punct de vedere epidemiologic, se impune, mai mult decât oricând, promovarea măsurilor care susțin siguranța sanitară în școli, grădinițe și universități prin informare corectă, conștientizare si asumarea responsabilității individuale.
În acest context, Ministerul Educației, în parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor, Federația Națională Sindicală Alma Mater, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Uniunea Națională a Studenților din România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți si Organizatia ,,Salvati Copiii”, lansează Campania Națională „Vaccinare și testare pentru învățare!”.
Astfel, în perioada 8-29 aprilie 2021, în fiecare județ din România, Ministerul Educației organizează conferințe tematice/webinarii la care vor participa reprezentații tuturor unităților și instituțiilor de învățământ. Formatul conferințelor va fi de tip mixt, prin participare fizică și online, cu respectarea normelor legale privitoare la limitarea efectelor pandemiei de COVID-19. Secretarii de stat din Ministerul Educatiei vor fi sustinuți în prezentarea campaniei, în fiecare județ, de specialiști în domeniul medical/epidemiologic.
Principiul de bază al acestei campanii de promovare este acela conform căruia educația te învață să te protejezi de opinii neconsolidate, de prejudecăți, de știri false și de manipulare.
Acordul de parteneriat semnat astăzi constituie o premisă a asumării unui set de acțiuni convergente, care să susțină reîntoacerea copiilor/elevilor la școală, cu prezență fizică, de îndată ce evoluția epidemiologică va permite acest lucru, precum și extinderea și eficientizarea programului de educație remedială destinat recuperării pierderilor educaționale generate de predarea online impusă de pandemia de Covid-19.
În același timp, părțile vor susține desfășurarea campaniei „Vaccinare și testare pentru învățare”, având ca scop principal informarea elevilor, cadrelor didactice si a părinților, cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor (conform Ordinului comun de ministru nr. 3.235/93/2021, cu modificările și completările ulterioare) și a angajaților din sistemul de învățământ, în cazul prezentării unor simptome specifice și a situațiilor în care au fost contacți ai unor cazuri confirmate de infectare.
În cadrul campaniei vor fi analizate toate aspectele de interes pentru desfășurarea activităților în sistemul de învățământ, precum pregătirea pentru susținerea examenelor naționale și a activităților de recuperare a pierderilor generate de predarea online, impusă de situația epidemiologică, organizarea simulărilor la nivel județean, plata burselor pentru elevi în cuantumul minim stabilit conform HG 1.064/2020, transportul elevilor, planurile-cadru pentru liceu, formarea continuă a cadrelor didactice, dezvoltarea competențelor digitale și a digitalizării educației, analiza necesității de extindere a perioadei de desfășurare a cursurilor în învățământul preuniversitar.
Totodată, vor fi analizate problemele specifice, de interes pentru elevi, studenți și cadre didactice, semnalate la nivelul unităților/instituțiilor de învățământ și a inspectoratelor școlare județene/ISMB.
Sorin Mihai Cîmpeanu,
Ministrul Educației
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăfisiere: IMPORTANȚA VACCINĂRII ANTICOVID-19 Informații utile pentru părinți și cadre didacticeMinisterul Educației a creat cadrul legal pentru ca grădinițele să poată organiza activități cu copiii și în perioada vacanței de primăvară. Astfel, un număr însemnat de grădinițe din sistemul de educație vor funcționa și pe perioada vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică.
Numărul acestora este diferit de la o săptămână la alta, în funcție de solicitări și de capacitatea grădinițelor de a asigura resursa umană.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă„În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie!), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.
Cauzele acestui insucces major au fost două:
1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.
2. Sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind «invazive»/traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, nu-și dau acordul pentru testarea în acest fel.
Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).
Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților.
Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală in domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România.
Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții:
1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igienă, distanțare adecvată, aerisire spații).
2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate - echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai).
4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.”
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăÎncepând cu acest an, elevii beneficiază de burse plătite din bugetul de stat. În acest sens, prin Legea Bugetului de Stat, au fost alocate 536 milioane de lei, dublul sumei totale acordate anul trecut de către autoritățile publice locale pentru plata burselor școlare. Mai mult, prin HG 1.064/2020, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autoritățile locale din bugetele proprii.
Având în vedere că administrațiile județene ale finanțelor publice au inițiat deja procesul de repartizare a acestor sume către autoritățile locale, unitățile de învățământ au obligația să solicite în cel mai scurt timp sumele necesare pentru ca elevii să intre cât mai curând în posesia drepturilor acordate.
De asemenea, ne exprimăm convingerea că toate consiliile locale vor respecta prevederile HG 1.064/2020 și vor adopta hotărârile proprii prin care este asigurat cuantumul minim garantat de 100 de lei pentru toate tipurile de burse (de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social).
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăConform datelor transmise și asumate de către unitățile de învățământ preuniversitar și inspectoratele școlare județene, se constată o tendință de scădere a numărului de infectări cu Covid-19, atât în rândul elevilor, cât și al personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăAstăzi, 31 martie 2021, s-a finalizat simularea examenului național de bacalaureat 2021 prin comunicarea rezultatelor obținute de elevii care au susținut probele scrise.
S-au înregistrat următoarele rezultate:
Rată de promovare generală (medii mai mari sau egale cu 6): 40,71%.
Județele cu cele mai bune rezultate au fost Brăila (52,1%), Cluj (51%), Galați (47,8%), Iași (47,3%), București (46,4%).
16 elevi au obținut media 10.
Comparativ cu simulările din anii precedenți, rezultatele se situează în același interval:
An
2016
2017
2018
2019
2021
Procent de promovare
38,39%
38,23%
39,55%
42,15%
40,71%
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăConform calendarului aprobat prin ordin de ministru, în perioada 29 - 31 martie 2021, organizăm, împreună cu inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ, simularea examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII).
Potrivit acestui calendar, astăzi, 29 martie 2021, s-a desfășurat prima probă scrisă din cadrul acestei simulări - proba de limba și literatura română.
În baza datelor preliminare transmise de inspectoratele școlare județene, au fost prezenți 124.931 de elevi (90.54% din totalul elevilor eligibili să susțină proba). Nu au putut participa 6.120 de elevi din 149 de unități de învățământ, aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul unității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori.
Au fost eliminați pentru tentativă de fraudă trei elevi (2 elevi din județul Călărași, respectiv 1 elev din județul Timiș).
Cea mai ridicată rată de participare s-a înregistrat în județul Neamț (96,5%).
Sorin Mihai Cîmpeanu,
Ministrul Educației
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăÎn perioada 22 - 25 martie 2021 s-a desfășurat simularea probelor scrise pentru examenul de bacalaureat 2021, după cum urmează:
Felicităm unitățile școlare organizatoare care, împreună cu inspectoratele școlare și sub coordonarea Ministerului Educației, au desfășurat aceste activități în condiții de deplină siguranță pentru elevii și personalul implicat! Apreciem, de asemenea, participarea elevilor într-un număr semnificativ, indicator ce subliniază importanța acestor examene în parcursul lor educațional.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăAstăzi, 25 martie 2021, la sediul Ministerului Educației, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social. Au participat, alături de reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământ și ai asociațiilor patronale, iar în calitate de invitați, reprezentanți ai elevilor, studenților și părinților.
Consultările cu partenerii de dialog social au vizat calendarul și modul de organizare a examenelor naționale, precum și propunerile de modificare/adaptare a structurii anului școlar 2020-2021 la realitățile impuse de situația epidemiologică.
În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul Sars-CoV-2, prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele concluzii:
1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 - 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie - 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.
2. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.
3. Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie - 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie - 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie - 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.
4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale. Grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I - a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a vor finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!
5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare.
6. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.
7. Calendarele activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.
8. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 - 23 aprilie în intervalul 25 - 28 mai.
9. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.
10. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.
Subliniez importanța consultărilor cu partenerii de dialog social în contextul epidemiologic actual și apreciez implicarea responsabilă în fundamentarea deciziilor luate de autorități în interesul primordial al elevilor.
Îndemn, în permanență, la prudență și la respectarea tuturor regulilor, mai ales acum, având în vedere agravarea situației epidemiologice!
Sorin Mihai Cîmpeanu,
Ministrul Educației
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăÎn perioada 15-22 martie 2021, în unitățile de învățământ preuniversitar, situația epidemiologică este următoarea:
Se constată o ușoară creștere a numărului mediu zilnic de infectări în cazul elevilor și un trend descrescător al cazurilor în rândul personalului, comparativ cu perioada de raportare anterioară (8-15 martie):
Astăzi, 22 martie 2021, s-a desfășurat simularea probei scrise la limba și literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea 2021. La această probă au fost prezenți 112.153 de elevi.
Nu au putut participa elevii din 78 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul localității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unități.
Au fost eliminați 5 candidați din cauza unor tentative de fraudă.
Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 76 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale (la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru, cu asigurarea unui interpret mimico-gestual).
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăÎn fiecare an, pentru întregul spațiu francofon, ziua de 20 martie prilejuiește marea sărbătoare a Francofoniei. Dacă la începuturile sale reprezenta o dimensiune lingvistică, geografică și culturală, acum Francofonia a devenit un simbol al unității în diversitate, un simbol dinamic, modern, novator și original în peisajul politic, economic și cultural internațional.
Francofonia reunește nu numai persoanele care au în comun limba franceză, ci reprezintă o comunitate internațională, cu un ideal de fraternitate.
Pentru români, limba franceză a reprezentat timp de aproape două secole nu doar o limbă internațională, limba diplomației sau a culturii, ci o limbă de suflet, România fiind adesea descrisă ca o insulă de latinitate într-o lume slavă. Apropierea lingvistică dintre cele două limbi de origine latină joacă un rol incontestabil, iar apartenența României la Francofonie are rădăcini istorice care explică atașamentul ei față de limba franceză.
Statutul de membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), dublat de vocaţia francofonă de tradiție, a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaţionale. România a jucat mereu un rol esențial în cadrul Francofoniei, devenind prima țară din regiune care a găzduit Conferința Ministerială a Francofoniei în anul 1998 și Summitul Francofoniei în anul 2006. Bucureștiul este, de asemenea, primul oraș din Europa care are o Piață a Francofoniei inaugurată în anul 2013. România găzduiește la București sediul regional al Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), precum și sediul Directiei Regionale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală şi de Est, susținând cooperarea universitară francofonă, inclusiv prin promovarea burselor doctorale și post-doctorale ”Eugen Ionesco”. În luna septembrie, Bucureștiul va fi gazda reuniunii Adunării Generale a AUF, eveniment organizat în sistem hibrid, ale cărui rezultate vor fi prezentate în cadrul Sommet-ului Francofoniei de la Djerba (Tunisia).
În sistemul de învățământ preuniversitar din România, peste un milion de elevi studiază limba franceză, în timp ce sistemul românesc de învățământ universitar oferă mai mult de 100 de filiere francofone, în domenii de studiu foarte diverse, care atrag anual tineri din întreaga comunitate a Francofoniei. O sută de filiere francofone reprezintă tot atâtea căi și posibilități de deschidere către oportunități profesionale, toate oferite prin intermediul studiului în limba franceză.
Doresc să le mulțumesc tuturor profesorilor pentru dăruirea cu care transmit tinerelor generații valorile universale francofone, precum respectul pentru diversitatea culturală, relevanța multilingvismului, importanța respectării drepturilor omului, promovarea păcii şi a dezvoltării durabile.
Ca în fiecare an, Ziua Francofoniei este sărbătorită și în România, în pofida contextului dificil generat de pandemia de Covid-19, prin intermediul a numeroase conferințe, dezbateri, concursuri tematice, expoziții, ateliere, proiecții de film francofon.
În calitate de ministru al Educatiei, de președinte al AUF, dar și de membru al Delegației Parlamentului României în Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), pentru că Francofonia se manifestă ca un sistem de valori ale educației și culturii, ale egalității și solidarității, ale toleranței și respectului - valori cultivate în școlile și universitățile românești, susțin promovarea Francofoniei ca un vector al deschiderii, democrației, diversității și multiculturalismului.
Vive la Francophonie!
Prof. Sorin Mihai Cîmpeanu,
Ministrul Educației,
Președintele Agenției Universitare a Francofoniei
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăÎn cadrul întâlnirii de lucru de astăzi, 18 martie, cei doi miniștri - Raluca Turcan și Sorin Mihai Cîmpeanu - au discutat despre soluțiile cele mai potrivite pentru persoanele sărace, beneficiare ale venitului minim garantat, care ar putea fi active pe piața muncii.
În urma campaniei naționale de verificare a stabilirii și a acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării de către persoanele apte de muncă, derulată de Ministerul Muncii, a fost identificat un număr de 14.000 persoane fara studii finalizate la nivel primar sau gimnazial - persoane care nu au un loc de muncă și al căror venit este doar cel din ajutorul social.
Pentru a crește șansele de angajare pe piața muncii a acestor persoane este nevoie de îmbunătățirea nivelului de educație, pe de o parte, dar și de existența cadrului de formare pentru a obține o calificare profesională.
În acest sens, prin programul „A doua Șansă”, Ministerul Educației va asigura locuri pentru persoanele apte de muncă, dar nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, oriunde există această nevoie. De asemenea, vor fi asigurate locuri și condiții pentru ca aceste persoane să poată obține o calificare profesională care, ulterior, să le permită angajarea pe piața muncii.
Ministerul Muncii, prin instituțiile specializate, va oferi consiliere și sprijin pentru ca beneficiarii programului „A doua Șansă” să se poată angaja pe piața muncii cât mai repede posibil.
Prin parteneriatul încheiat azi între cele două ministere, dorim să îmbunătățim nivelul de educație a populației apte de muncă, aflate în situații de sărăcie și ajutor social, dar și creșterea gradului de ocupare pe piața muncii. În același timp, credem că educația și măsurile active de ocupare pot fi soluții care să contribuie la îmbunătățirea vieților celor aflați în situații dezavantajate.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăÎn perioada 8 - 15 martie 2021, în unitățile de învățământ preuniversitar, situația epidemiologică este următoarea:
Se constată o scădere a numărului mediu zilnic de infectări, atât în cazul elevilor, cât și al personalului, comparativ cu perioada de raportare anterioară (1-10 martie):
Reiterăm importanța respectării tuturor regulilor privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV2, precum și importanța testării în școli, alături de susținerea campaniei de vaccinare a personalului din educație.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăMinisterul Educației a emis metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021 - 2022, precum și calendarul aferent acestui proces.
Pregătirea procesului de înscriere începe în data de 17 martie 2021, dată în care fiecare unitate de învățământ și inspectoratul școlar vor afișa circumscripțiile școlare, planul de școlarizare propus și numărul de clase pregătitoare alocate.
În perioada 29 martie - 28 aprilie 2021, părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere. Cererile vor putea fi transmise online sau depuse la unitatea de învățământ la care aceștia solicită înscrierea copiilor .
Prima etapă de înscriere în învățământul primar se va desfășura în perioada 10 - 20 mai 2021, astfel:
A doua etapă de înscriere în învățământul primar (21 mai - 10 septembrie):
În perioada 1 - 10 septembrie 2021 sunt prevăzute centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăI. Astăzi, 10 martie 2021, în unitățile de învățământ preuniversitar situația epidemiologică se prezintă astfel:
II. În perioada 1 - 10 martie, la nivel național, s-a înregistrat următoarea situație în privința numărului total de cazuri confirmate/claselor cu prezență fizică suspendată:
III. Numărul total al angajaților din sistemul de educație vaccinați până la data de 10 martie 2021, ora 19:00, este de 123.059 (peste 35%).
Față de programarea inițială (60.000 de persoane), numărul angajaților din învățământ vaccinați în centre dedicate personalului din învățământ, în perioada 24 februarie - 10 martie 2021, ora 19:00, este de 63.769.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăOrdinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.
Modificările incluse în noul ordin comun sunt:
În perioada 1 - 5 martie 2021, în sistemul național de învățământ preuniversitar s-au înregistrat:
Prin proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educației propune următoarele măsuri:
În acest context subliniem faptul că sumele pentru naveta elevilor se acordă în avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudețean sau intrajudețean, asigurându-se în acest mod realizarea dreptului la educație.
De asemenea, în condițiile în care principiul general/de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situații în care tariful corespunde unui număr total de zile/luna (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare (exemplu: județul Constanța, unde tariful pe o distanță de cca. 6 km. Cumpăna-Constanța, s-a impus la valoarea de 170 lei/lună).
Pentru a susține interesele elevilor, Ministerul Educației solicită reanalizarea tarifelor în aceste situații punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurențiale, cu grave consecințe cu privire la asigurarea dreptului la educație.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presăMinisterul Educației, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor anunță lansarea platformei de educație financiară www.edu-fin.ro.
Cele cinci instituții partenere invită entitățile angrenate în proiecte din domeniul educației financiare să își înscrie, până la sfârșitul lunii aprilie 2021, programele proprii de educație financiară, dezvoltate începând cu anul 2018, pe platforma edu-fin.ro, secțiunea Cartea Albă.
Prin intermediul platformei se creează o bază de date, ce cuprinde toate entitățile care doresc să-și promoveze proiectele de educație financiară, derulate în nume propriu la nivel național. Înscrierea în această bază de date este facilă, permițând o mai bună interconectare a actorilor implicați în activități de educație financiară, oferind și o imagine de ansamblu a educației în acest domeniu din România.
Pentru publicul larg, site-ul reprezintă o platformă interactivă, un agregator de sfaturi practice pentru toți cei care doresc să-și dezvolte comportamentul, atitudinea și cunoștințele financiare.
Cele cinci instituții partenere au încheiat, în anul 2018, un acord de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și pentru elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară. Acordul reprezintă expresia concretă a recunoașterii importanței educației financiare de către părți şi creează cadrul interinstituțional pentru coordonarea eforturilor în domeniul educației financiare.
Unul dintre obiectivele acordului de colaborare vizează elaborarea „Cărții albe”, care va conține și lista tuturor actorilor angrenați în activități/proiecte din domeniul educației financiare.
Lansarea platformei de educație financiară edu-fin.ro reprezintă o etapă din procesul de elaborare a Strategiei Naționale de Educație Financiară, a cărei primă formă va fi lansată spre consultare publică în cursul anului. Toate părțile interesate vor avea posibilitatea să avanseze propuneri pe marginea strategiei pe platforma edu-fin.ro și să se implice în implementarea acesteia.
Realizarea unei Strategii Naționale de Educație Financiară reprezintă o soluție validată de practica europeană și internațională pentru impulsionarea creșterii gradului de educație financiară. De asemenea, urmărește creșterea nivelului de cunoștințe și abilități financiare ale cetățenilor, ajutându-i să gestioneze riscurile asociate accesării, cu mai mare ușurință, a unor servicii financiare tot mai complexe și să beneficieze, într-o măsură cât mai mare de avantajele oferite de acestea, inclusiv prin consolidarea situației și perspectivelor lor financiare.
Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă