Eşti aici

Edu.ro

Subscribe to Flux Edu.ro
Actualizat: în urmă cu 2 minute 42 de sec

Informare privind unitățile de învățământ preuniversitar în care cursurile vor fi suspendate în data de 18 ianuarie 2019

Joi, 17.1.2019 - 20:16
17 Ian 2019

Urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile și în conformitate cu deciziile luate de comitetele pentru situații de urgență, cursurile școlare din 59 de unități de învățământ preuniversitar din județele Maramureș (56), Cluj (2) și Harghita (1) vor fi suspendate integral vineri,18 ianuarie 2019.

Orele de curs vor fi recuperate, conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învățământ, cu aprobarea inspectoratelor școlare județene

Informațiile au fost comunicate/actualizate de inspectoratele școlare județene, în cursul zilei de 17 ianuarie, și pot face obiectul unor update-uri, în funcție de evoluția situațiilor la nivel local.

BIROUL DE COMUNICARE

 

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Informare privind unitățile de învățământ în care nu se vor desfășura cursuri în zilele de 17 și 18 ianuarie 2019

Joi, 17.1.2019 - 9:47
17 Ian 2019

Urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, cursurile școlare din 49 de unități de învățământ preuniversitar din județele Cluj (2) și Maramureș (47) vor fi suspendate integral în zilele de 17 și 18 ianuarie 2019.

Informațiile au fost comunicate de inspectoratele școlare județene, în cursul zilei de 16 ianuarie (ora 18:00) și pot face obiectul unor actualizări, în funcție de evoluția situațiilor la nivel local.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întâlnire între ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, și viceprim-ministrul și ministrul educației, științei și sportului din Slovenia, Jernej Pikalo

Mar, 15.1.2019 - 8:30
15 Ian 2019

Luni, 14 ianuarie 2019, doamna ministru Ecaterina Andronescu a avut o întrevedere cu domnul Jernej Pikalo, viceprim-ministru și ministru al educației, științei și sportului din Slovenia.

Discuțiile au vizat prioritățile României în domeniul educației și formării profesionale pe durata exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene. Accentul a fost pus pe programul Erasmus+, respectiv pe obținerea consensului miniștrilor educației cu privire la Recomandarea Consiliului - O abordare comprehensivă a predării și învățării limbilor străine și Recomandarea Consiliului pe tema sistemului de înaltă calitate privind educația și îngrijirea timpurie a copilului.

Ministrul sloven Jernej Pikalo și-a exprimat susținerea privind cele două Recomandări ale Consiliului, dar și disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea viitorului Program Erasmus+, generator de beneficii în domeniul mobilității academice.

De asemenea, cei doi interlocutori au apreciat buna colaborare bilaterală în domeniul educației și au reiterat interesul celor două țări privind consolidarea parteneriatelor din cercetare și învățământul superior.

În acest context, ministrul Ecaterina Andronescu i-a lansat invitația interlocutorului său de a participa la reuniunea miniștrilor educației implicați în procesul de cooperare ASEM, eveniment care va avea loc în București, în perioada 15 - 16 mai 2019.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Prioritățile Ministerului Educației Naționale în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Vin, 11.1.2019 - 14:47
11 Ian 2019

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a participat, alături de ceilalți membri ai Executivului, la programul organizat cu ocazia vizitei în România a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și a Colegiului Comisarilor, care s-a desfășurat în perioada 10 - 11 ianuarie 2019, la București, pentru a marca începerea oficială a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Cu acest prilej, ministrul Ecaterina Andronescu a menționat, în cadrul Clusterului - Piață internă - creștere, competitivitate, inovare și digital, prioritățile în domeniul educației și formării profesionale pe durata celor șase luni ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Acestea vizează trei dimensiuni majore: mobilitatea, incluziunea, excelența.

Astfel, în mandatul său, România va face demersuri pentru obținerea acordului privind Recomandarea Consiliului pe tema sistemului de înaltă calitate privind educația și îngrijirea timpurie a copilului. Serviciile de educație și îngrijire a copiilor preșcolari contribuie la consolidarea incluziunii și coeziunii, precum și la întărirea dimensiunii europene, inclusiv prin integrarea familiilor și a copiilor din țări terțe.

Altă prioritate o reprezintă realizarea consensului miniștrilor educației privind Recomandarea Consiliului - O abordare comprehensivă a predării și învățării limbilor străine. Procesul de învățare a limbilor străine are impact asupra creșterii mobilității elevilor și studenților, favorizează crearea unui mediu cultural incluziv și poate fi stimulat prin utilizarea instrumentelor digitale.

Programul Erasmus+ este un dosar de maximă importanță pentru mandatul României la Președinția Consiliului UE. Considerăm că suntem pregătiți să inițiem dialogul interinstituțional (trialogul) cu Parlamentul European și Comisia Europeană, pentru a înregistra progrese care să contribuie la adoptarea Regulamentului viitorului program Erasmus+, în vederea edificării Spațiului european al educației.

Excelența în educație și formare profesională constituie un element-cheie pentru continuarea demersurilor privind dezvoltarea rețelelor de universități europene, precum și a centrelor de excelență în învățământul profesional și tehnic.

De asemenea, vor fi promovate cooperarea între Europa și Asia și internaționalizarea învățământului prin organizarea, la București, a reuniunii miniștrilor educației implicați în procesul de cooperare ASEM (București, 15-16 mai), a Conferinței Rectorilor și Forumului Studenților ASEF (11-14 mai) și a reuniunii înalților funcționari ASEM (14 mai). Principalele teme abordate vor fi mobilitatea și contribuția universităților la dezvoltarea durabilă.

Prioritățile MEN în domeniul educației și formării profesionale au la bază rezultatele Summitului social de la Göteborg din noiembrie 2017, Concluziile Consiliului European din decembrie 2017, inițiativele Comisiei Europene, precum și rezultatele Trio-ului Președinției Consiliului Uniunii Europene, Estonia-Bulgaria-Austria (1 iulie 2017-31 decembrie 2018). Menționăm că aceste priorități fac parte integrantă din programul pe 18 luni al Consiliului, pregătit de președințiile română, finlandeză și croată.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Ministrul Ecaterina Andronescu s-a întâlnit cu ambasadorul Republicii Federale Germania la București, ES dl. Cord Meier-Klodt

Mie, 19.12.2018 - 11:53
19 Dec 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a avut miercuri, 19 decembrie, o întrevedere cu Excelența Sa dl. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la București.

Una dintre temele de discuție ale celor doi oficiali a fost dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, în special a învățământului dual.

Ministrul Ecaterina Andronescu a informat partea germană despre cele mai recente acțiuni întreprinse de Ministerul Educației Naționale pentru atragerea elevilor spre învățământul profesional și tehnic, respectiv învățământul dual. Printre acestea se numără demersurile de lansare a unui apel de proiecte finanțate din fonduri europene, având ca scop corelarea învățământului profesional și tehnic cu nevoile socio-economice ale comunității.

Cei doi interlocutori au apreciat buna colaborare în domeniul educației și au agreat identificarea comună a unor noi oportunități de cooperare.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Festivitatea de premiere a elevilor medaliaţi la olimpiadele și competițiile internaţionale pe discipline în anul școlar 2017-2018

Mie, 19.12.2018 - 11:07
19 Dec 2018

Ministerul Educației Naționale organizează joi, 20 decembrie 2018, cu începere de la ora 11:00, în noua Aulă a Universității POLITEHNICA din București, festivitatea de premiere a olimpicilor români care s-au remarcat în anul școlar 2017-2018 la concursurile internaţionale pe discipline școlare.

Vor fi recompensaţi câştigătorii a 255 de distincţii (61 de medalii de aur și premii I, dintre care 3 cu punctaje maxime, 90 de medalii de argint și premii II, 65 de medalii de bronz și premii III şi 39 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). De asemenea, vor fi premiate cadrele didactice care i-au pregătit, precum şi şcolile din care provin laureaţii.

Potrivit reglementărilor în vigoare, premiile pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au următoarele cuantumuri12.545 lei - premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei - premiul I/medalie de aur, 8.330 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei - menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev" etc.) sunt: 4.440 lei - premiul I/medalie de aur, 3.785 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei - menţiune (sau diplome echivalente).

Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. În cadrul evenimentului, vor fi acordate și premii pentru cele mai de succes activităţi din programul „Şcoala Altfel 2018”.

Fondul total de premiere alocat de MEN este de peste 2.900.000 lei.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Informare privind unitățile de învățământ în care cursurile sunt suspendate în zilele de 17 și 18 decembrie 2018 (actualizare luni, 17 decembrie, ora 16:00)

Lun, 17.12.2018 - 16:00
17 Dec 2018

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, autoritățile din județele Mehedinți și Timiș au decis, în urma reuniunilor comitetelor pentru situații de urgență, suspendarea integrală a cursurilor școlare pentru ziua de luni, 17 decembrie. Din motive similare sau din cauza unor probleme de alimentare cu energie electrică, tot astăzi, 17 decembrie, nu s-au desfășurat cursuri în mai multe unități de învățământ din țară: Arad (40), Argeș (13), Bihor (9), Caraș-Severin (33), Cluj (1), Dolj (2), Hunedoara (33), Maramureș (4), Olt (1), Satu Mare (10) și Vâlcea (35).

Pentru unitățile de învățământ preuniversitar din județul Timiș suspendarea completă a cursurilor a fost extinsă și pentru mâine, 18 decembrie. De asemenea, marți, 18 decembrie, ca urmare a vremii nefavorabile sau a unor avarii la rețeaua de energie electrică nu se vor susține ore de curs în unități de învățământ din județele Arad (40), Mehedinți (24) și Vâlcea (1).

Informațiile de mai sus au fost comunicate de inspectoratele școlare județene, în cursul zilei de 17 decembrie (ora 12:00). Vom reveni cu actualizări pe măsură ce acestea vor fi transmise Ministerului Educației Naționale.

BIROUL DE COMUNICARE

 

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Informare privind unitățile de învățământ în care cursurile vor fi suspendate în zilele de 17 și 18 decembrie 2018

Dum, 16.12.2018 - 19:49
16 Dec 2018

Autoritățile din județele Arad, Gorj, Mehedinți și Timiș au decis, în urma reuniunilor comitetelor pentru situații de urgență, suspendarea integrală a cursurilor școlare pentru ziua de luni, 17 decembrie, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Pentru unitățile de învățământ preuniversitar din județul Timiș suspendarea completă a cursurilor a fost extinsă și pentru ziua de 18 decembrie.

De asemenea, marți, 18 decembrie, ca urmare a unor avarii la rețeaua de energie electrică nu se vor susține ore de curs în școlile din 39 de localități din județul Arad. Din același motiv, o unitate de învățământ din județul Satu Mare nu va organiza cursuri în intervalul 17 - 18 decembrie. 

Informațiile au fost comunicate de inspectoratele școlare județene, în cursul zilei de duminică, 16 decembrie, în urma deciziilor luate la nivel local în comandamentele pentru situații de urgență.

Vom reveni cu actualizări pe măsură ce acestea vor fi transmise Ministerului Educației Naționale.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Program de colaborare între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Învățământului Superior din Palestina

Vin, 14.12.2018 - 12:47
14 Dec 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, și ministrul Afacerilor Externe și al Expatriaților din Palestina, Dr. Riad Malki, au semnat vineri, 14 decembrie, un Program de colaborare în domeniul educației între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Învățământului Superior din Palestina.

La ceremonia oficială, desfășurată la sediul Ministerului Educației Naționale, a participat și viceministrul pentru învățământul superior din Palestina, Basri Salmoodi.

Documentul semnat include prevederi privind acordarea de burse, schimburi de experiență în domeniul asigurării calității în învățământul preuniversitar și superior, respectiv sprijinirea predării și învățării limbii române în școlile si universitățile palestiniene. De asemenea, prin intermediul acestui program sunt încurajate cooperarea interuniversitară și colaborarea în domeniul recunoașterii diplomelor din învățământul preuniversitar și universitar. Protocolul intră în vigoare la data semnării și este valabil o perioadă de doi ani.

În contextul discuțiilor purtate, părțile și-au manifestat satisfacția pentru cooperarea în domeniul educației între cele două instituții, subliniind potențialul de dezvoltare.  

BIROUL DE COMUNICARE

 

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Participarea ministrului Ecaterina Andronescu la evenimentul de lansare a portalului TAXEDU

Mie, 12.12.2018 - 23:16
12 Dec 2018

„Situația din învățământ, în acest moment, reclamă solidarizarea instituțiilor publice cu mediul privat pentru informatizarea sistemului de învățământ. Susținerea educației, prin accelerarea procesului de digitalizare, se poate realiza și prin introducerea în fiecare clasă a tablelor inteligente și utilizarea de către elevi în activitatea didactică a tabletelor și laptopurilor”.

Declarația îi aparține ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, la conferința de lansare a proiectului TAXEDU, „Educația fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale - TAXEDU”, eveniment care a avut loc astăzi, 12 decembrie, la sediul Băncii Naționale a României.

TAXEDU este un portal al Uniunii Europene, creat pe baza unui proiect-pilot, coordonat de Parlamentul European și Comisia Europeană.

Ministerul Educației Naționale, împreună cu Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor, au demarat recent o inițiativă la nivel național, în domeniul educației financiare. Astfel, instituțiile mai sus-menționate au semnat, în iulie 2018, un protocol de colaborare, prin care au constituit un nucleu pentru demararea procesului de elaborare a Strategiei Naționale de Educație Financiară și realizarea unor proiecte comune, prin care să informeze și să sensibilizeze populația cu privire la importanța și beneficiile aduse de educația financiară.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Cinci medalii de argint și o medalie de bronz: palmaresul elevilor români la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori 2018

Mie, 12.12.2018 - 10:41
12 Dec 2018

Lotul de juniori al României a obținut cinci medalii de argint și o medalie de bronz la a XV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe (IJSO), desfăşurată în perioada 2-11 decembrie, în Botswana (Gaborone).

Olimpicii români laureați cu argint sunt Mara Muntean (clasa a XI-a/Colegiul Național „Decebal” din Deva), Eva Maria Savin (clasa a X-a/Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București), Vlad Ștefan Oros (clasa a VIII-a/Școala Gimnazială nr. 24 din Timișoara), Matei Bogdan Pleșcan (clasa a IX-a/Colegiul Național din Iași) și Alexandru Cătălin Dianu (clasa a IX-a/Liceul Internațional de Informatică din București).

Medalia de bronz a fost adjudecată de Radu Herzal (clasa a X-a/Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare).

Lotul olimpic a fost coordonat de Daniela Bogdan (coordonator la nivel național și responsabil pentru disciplina chimie), profesor la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, Traian Șaitan (responsabil biologie), inspector general MEN și Victor Păunescu (responsabil fizică), profesor la Colegiul Național „Octav Onicescu” din București.

În cadrul Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru Juniori, concurenții susţin trei probe: două probe teoretice (individuale) şi una practică - experiment/laborator (pe echipe, formate din 3 elevi), cu subiecte din trei discipline (chimie, fizică și biologie). La ediţia din acest an au participat 260 de elevi din 46 de ţări.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întâlnirea ministrului Educației Naționale cu o delegație a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar

Dum, 9.12.2018 - 13:41
08 Dec 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a primit vineri, 7 decembrie 2018, o delegație formată din liderii Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP - IP), în vederea identificării și agreării unor soluții la principalele provocări cu care se confruntă sistemul de învățământ preuniversitar din România.

În cadrul întrunirii, au fost dezbătute aspecte ce țin de viitorul cadru legislativ al sistemului educațional, ambele părți convenind ca noua lege a educației să cuprindă și un capitol destinat drepturilor și obligațiilor părinților.

Cei doi parteneri de dialog au convenit și cu privire la nevoia de formare a părinților în vederea înțelegerii exigențelor curriculare, precum și cu privire la necesitatea ca părinții să păstreze, în mod constant, legătura cu unitatea de învățământ și cadrele didactice implicate în procesul de învățare.

În acest context, a fost subliniată și importanța orientării profesionale și necesitatea intensificării activității de consiliere educațională a elevilor de către consilierii școlari.

Totodată, s-a reiterat și utilitatea abordării didactice centrate pe formarea de competențe și folosirea resurselor educaționale deschise, specifice nevoii de învățare a fiecărui copil, pentru creșterea accesului la experiențe de învățare interactive și de calitate ale elevilor.

De asemenea, au fost purtate discuții privind necesitatea de a introduce și anumite concursuri școlare în lista concursurilor naționale, aprobată de către Ministerul Educației Naționale, pe baza unor criterii de performanță.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întâlnire între ministrul Ecaterina Andronescu și reprezentantul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală (AUF), Mohamed Ketata

Dum, 9.12.2018 - 11:38
07 Dec 2018

„Apreciem contribuția AUF la dezvoltarea «meta-portalului» și «atlasului expertizei francofone unificate» într-o singură platformă - Biblioteca Digitală a Spațiului Universitar Francofon. România este direct interesată de existența și folosirea unui instrument precum meta-portalul propus de IDNEUF și este evident faptul că accesul la un astfel de instrument nu poate genera decât beneficii pentru orice instituție universitară din România”. 

Declarația îi aparține ministrului Ecaterina Andronescu, și a fost făcută în cadrul întrevederii avute vineri, 7 decembrie, cu directorul Direcției Regionale Europa Centrală și Orientală (DRECO) a AUF, Mohamed Ketata.

Cei doi interlocutori au abordat și aspecte ce țin de organizarea reuniunilor IDNEUF4 pe care țara noastră le va găzdui, în perioada 18-21 iunie 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Ministrul Educației Naționale a reconfirmat și implicarea României în promovarea valorilor francofone în regiune, precum și disponibilitatea MEN de a contribui la întărirea cooperării cu AUF, în vederea realizării mai multor proiecte francofone naţionale şi regionale.

În marja parteneriatului între DRECO și Institutul de Fizică Atomică (IFA), a fost lansată, în luna noiembrie 2018, cea de-a doua competiție pentru proiecte comune de cercetare, în scopul dezvoltării schimburilor științifice și tehnologice de excelență între laboratoarele de cercetare din Europa Centrală și Orientală și România, favorizând cooperări noi în domenii inovative.

Agenția Națională a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală reunește, în prezent, 122 de instituții universitare sau de cercetare din 24 de țări, 39 dintre acestea fiind în România.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întâlnirea ministrului Educației Naționale, doamna Ecaterina Andronescu, cu ambasadorul SUA în România, Excelența sa Hans Klemm

Vin, 7.12.2018 - 18:10
06 Dec 2018

Ministrul Ecaterina Andronescu a avut joi, 6 decembrie, o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa domnul Hans Klemm, împreună cu reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii - directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaționale, domnul Radu Ioanid, directorul Biroului de Relații internaționale, domnul Paul Shapiro -, și reprezentantul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, doamna Elisabeth Ungureanu.

Discuțiile au vizat Muzeul de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România, care urmează să se deschidă la București, precum și programele educaționale și de instruire a cadrelor didactice, necesare unei înțelegeri mai profunde a istoriei comunității evreiești în țara noastră.

Astfel, Ministerul Educației Naționale va promova cursurile acreditate pentru profesorii de istorie și științe sociale, pe tema „Rasism, xenofobie, antisemitism, probleme educaționale Holocaust”, program elaborat și implementat de către Institutul „Elie Wiesel”.

Totodată, MEN va sprijini activitatea Institutului pentru Studii de Holocaust și Genocid din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În vederea încurajării proiectelor și inițiativelor prin care tinerii sunt învățați să își facă auzite vocile în combaterea tuturor formelor de discriminare, ministrul Ecaterina Andronescu și-a manifestat interesul pentru asigurarea unei largi diseminări în rândul elevilor și studenților a informației privind deschiderea Muzeului de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întrevederea de la Bruxelles a ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, cu Tibor Navracsis, comisarul european pentru educație, cultură, tineret, sport

Joi, 6.12.2018 - 9:53
06 Dec 2018

În cadrul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, în perioada 4-5 decembrie 2018, împreună cu membrii Guvernului, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu Tibor Navracsis, comisarul european pentru educație, cultură, tineret, sport.

Cu acest prilej, ministrul român al Educației a prezentat prioritățile Președinției României în domeniul educației și formării profesionale, priorități care vizează trei dimensiuni majore: mobilitatea, incluziunea și excelența.

În acest sens, România va urmări să contribuie la consolidarea identității culturale europene prin educație și la creșterea performanței sistemelor educaționale, acordând atenție sporită învățării bazate pe competențe, aptitudini, abilități și atitudini care să fie dobândite pe tot parcursul vieții. De asemenea, România va promova mobilitatea în scopul învățării, aceasta reprezentând una dintre cele mai importante pârghii în procesul de dezvoltare a capacității profesionale.

În cadrul întâlnirii, ministrul Educației Naționale și-a exprimat interesul față de dosarul privind viitorul program Erasmus+, apreciind faptul că statele membre au ajuns la un consens privind obiectivele și structura noului program. Cei doi interlocutori au subliniat importanța dezvoltării de programe de licență-master-doctorat în mai multe țări, cu participarea mai multor universități partenere. În acest mod, educația ar putea să își consolideze rolul de liant al statelor Uniunii Europene.

Totodată, a fost adusă în discuție și necesitatea extinderii rețelelor de universități europene, precum și a centrelor de excelență în învățământul profesional și tehnic. Odată cu preluarea Președinției Consiliului UE, României îi revine responsabilitatea continuării dezbaterilor pe această temă.

Demnitarul român a lansat invitația comisarului Tibor Navracsis de a participa la reuniunea ministerială, organizată în România, în perioada 15-16 mai 2019, dialogul dintre MEN și Comisia Europeană urmând a fi intensificat pe parcursul deținerii Președinției Consiliului UE.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Mesajul ministrului Educației Naționale cu prilejul Zilei Naționale a României

Sâm, 1.12.2018 - 10:37
01 Dec 2018

„La mulți ani, România!

Într-o zi de mare sărbătoare, ne înclinăm cu recunoștință în fața memoriei făuritorilor Marii Uniri!

Atunci, slujind interesul major al României, au avut înțelepciunea și inteligența politică să așeze în primul rând interesul național și să împlinească un vis de veacuri - unirea tuturor românilor!

Gratitudinea noastră se îndreaptă și către cei care s-au jertfit în război. Faptele lor de vitejie i-au determinat pe cei care decideau tratatul de pace să sprijine România și pentru aceasta trebuie să nu îi uităm!

Unirea de la 1 Decembrie 1918 este cea mai mare binecuvântare pentru poporul român!

Casa părintească a fiecăruia dintre noi este România!

S-o prețuim, s-o respectăm, s-o apărăm și s-o slujim cu toată puterea noastră!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români, oriunde vă aflați!”

Ecaterina ANDRONESCU,

ministrul Educației Naționale

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Întrevederea reprezentanților Ministerului Educației Naționale cu delegația Ministerului Muncii, Persoanelor cu dizabilități și afacerilor sociale din Republica Socialistă Vietnam

Joi, 29.11.2018 - 13:45
29 Noi 2018

Reprezentanții Ministerului Educației Naționale s-au întâlnit miercuri, 28 noiembrie, cu o delegație a Ministerului Muncii, Persoanelor cu dizabilități și Afacerilor Sociale din Republica Socialistă Vietnam, condusă de Excelența Sa, domnul Dao Ngoc Dung, ministru.

În cadrul întâlnirii, cele două părți și-au exprimat interesul pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul educației, subliniind importanța relațiilor dintre România și Vietnam. 

Oficialii au încurajat dezvoltarea parteneriatelor dintre instituțiile de învățământ superior din cele două state pentru susținerea mobilităților cadrelor didactice și studenților. În acest sens, a fost subliniată necesitatea unei mai bune utilizări a oportunităților oferite de acordurile bilaterale semnate. Cu acest prilej, interlocutorii au agreat realizarea de schimburi de informații și bune practici în domeniul învățământului profesional și tehnic și al învățământului superior.

Secretarii de stat din cadrul MEN și-au exprimat speranța că această vizită va contribui la îmbunătățirea cooperării în beneficiul celor două sisteme de învățământ.

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Concurs național de creativitate pentru elevi și studenți consacrat celebrării Centenarului Marii Uniri

Mie, 28.11.2018 - 17:35
28 Noi 2018

Celebrarea Zilei Naționale constituie un moment semnificativ în afirmarea identității naționale, sentiment care cultivă respectul față de patrimoniul spiritual și material al României, integrat în valorile perene ale întregii lumi.

Ministerul Educației Naționale lansează, cu prilejul Zilei Naționale de 1 Decembrie 2018, un concurs național adresat tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar, cu următoarele secțiuni: creație literară (versuri, proză, eseuri), arte vizuale și muzicalecreații media. Concursul este deschis și studenților din învățământul superior, domeniul arte vizuale, din cadrul a 18 universități din țară (care se pot înscrie la secțiunea aferentă).

Concursul cu tema „Recunoștință făuritorilor Marii Uniri” presupune elaborarea unei lucrări originale, reprezentativă pentru viziunea autorului. Concurenții au libertatea de a-și alege formatul de prezentare.

Concursul va lua startul luni, 3 decembrie 2018, sub semnul emoției și inspirației generate de sărbătoarea de 1 Decembrie, și se va finaliza în ultima zi de școală/cursuri din semestrul I al anului școlar în curs.

În învățământul preuniversitar, competiția se va desfășura pe niveluri de învățământ (preșcolar, primar, gimnazial, liceal), sub coordonarea cadrelor didactice de specialitate. În vacanța intersemestrială (2-10 februarie 2019), la nivelul fiecărui inspectorat școlar, vor fi selectate cele mai reușite lucrări ale preșcolarilor și elevilor din fiecare județ. În desemnarea premianților, ponderea cea mai mare o va avea originalitatea creației.

Autorii lucrărilor câștigătoare vor primi recunoașterea, în mod public, a poziției dobândite în ierarhia națională a concursului, prin premii, precum și prin acordarea Medaliei CENTENAR și a DIPLOMEI DE EXCELENȚĂ.

BIROUL DE COMUNICARE

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Participarea ministrului Ecaterina Andronescu la dezbaterea „Criza forței de muncă. Corelarea sistemului de învățământ universitar dual cu piața muncii”

Mar, 27.11.2018 - 21:49
27 Noi 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a participat astăzi, 27 noiembrie 2018, la dezbaterea „Criza forței de muncă. Corelarea sistemului de învățământ universitar dual cu piața muncii.”

Evenimentul a reunit reprezentanții autorităților cu cei ai mediului universitar, mediului privat și ai principalelor patronate și sindicate, pentru a discuta pe tema introducerii învățământului de tip dual universitar în România, în contextul prezentării raportului „Cercetări asupra studiului dual la nivel universitar în România”, realizat de Academia de Studii Economice.

Ministerul Educației Naționale încurajează implicarea operatorilor economici în formarea profesională inițială prin învățământ profesional și prin învățământ dual și este deschis propunerilor privind introducerea sistemului de învățământ dual și la nivel terțiar.

De asemenea, MEN consideră că împreună cu mediul economic și de afaceri se pot identifica cele mai potrivite soluții pentru corelarea sistemului de învățământ universitar cu cerințele pieței muncii.

Unul dintre proiectele care urmează a fi implementate de către MEN, în acest scop, prin intermediul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), este „Dezvoltarea sistemică a învăţământului profesional şi tehnic, în concordanţă cu nevoile de dezvoltare socio-economică la nivel naţional, regional şi local”proiect finanțat din fonduri europene pentru formarea profesională.

Măsurile vor viza dezvoltarea unor mecanisme pentru anticiparea nevoilor de calificări şi competențe solicitate pe piața muncii, în scopul adaptării ofertei învățământului profesional şi tehnic la necesitățile identificate.

De asemenea, sunt luate în considerare mecanisme de asigurare şi monitorizare a calității în învățarea la locul de muncă, mecanisme de monitorizare, evaluare şi revizuire sistematică a calității formării profesionale la nivelul sistemului Învățământ Profesional și Tehnic (IPT), mecanisme de recunoaștere a excelenței în furnizarea de programe de formare profesională inițială, mecanisme de monitorizare a inserției profesionale a absolvenților IPT, precum şi măsuri pentru creșterea participării la IPT şi creșterea ocupării în rândul absolvenților IPT (dezvoltarea competențelor antreprenoriale, forme de sprijin pentru elevi, consiliere şi orientare profesională, subvenții pentru operatorii economici implicați în formarea profesională inițială).

Etichete: comunicate de presăCategorie: Comunicate de presă

Echipele României au obținut șapte medalii la Turneul Internaţional de Informatică Shumen 2018

Lun, 26.11.2018 - 19:37
26 Noi 2018

Echipele de seniori și juniori ale României au obţinut șapte medalii la ediția a X-a a Turneului Internaţional de Informatică Shumen din Bulgaria: trei medalii de argint și patru medalii de bronz.

Medaliile de argint au fost cucerite de Maria-Alexa Tudose (clasa a X-a/Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești), Theodor - Pierre Moroianu (clasa a XI-a/Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București) și Flaviu-Cristian Verde (clasa a VII-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București).

Cei patru laureați cu bronz sunt Tiberiu Ioan Mușat (clasa a IX-a), Matei Tinca (clasa a IX-a) și Luca Mihnea Metehău (clasa a VII-a), toți elevi ai Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu" din București, și Eduard Valentin Dumitrescul (clasa a VIII-a/Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” din Suceava). Din echipa de juniori a făcut parte și Alexandru Raul Todoran (clasa a VI-a/Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie).

Olimpicii români au fost însoțiți și pregătiți de profesorii Gheorghe-Eugen Nodea (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu) și Dan Octavian Dumitrașcu (Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung), respectiv de Radu Muntean, student al Universității din București.

Competiţia s-a desfăşurat în localitatea Shumen, în perioada 21-25 noiembrie, cu participarea a peste 60 de concurenți (seniori și juniori) din Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Elveţia, Moldova, Polonia, România şi Serbia.

BIROUL DE COMUNICARE

 

Etichete: comunicat de presăCategorie: Comunicate de presă

Pagini